Úgy 15-17 éves lehettem, amikor egyre nagyobb figyeltem szenteltem az egészséges táplálkozás felé.Teljesen beleszerelmesed-tem…..
20 éves koromig teszteltem saját bőrömön a Testkontrolt, a Vércsoport diétát, és fél évig vegetáriánus is voltam.
23 éves koromtól 14 éven át a fitnesz diétát használtam, de csak amatőr szinten kisebb-nagyobb sikerrel.
39 éves koromban elkezdtem Ketogén diétát, majd két évre rá átálltam a Paleolit diétára.
Voltaképpen a diéta neve, aminél leragadtam és a mai napig is folytatok, ez a rugalmas diéta angolul flexible dieting. Ez egy olyan táplálkozási szemlélet, amely a szabadságot és a tudatosságot ötvözi. Lényege, hogy nem tilt meg egyetlen ételt sem, hanem a makrotápanyagok – fehérje, szénhidrát és zsír – napi mennyiségét veszi alapul. Ez azt jelenti, hogy akár kedvenc ételeidet is fogyaszthatod, amíg a napi energia- és tápanyagmennyiséged nem haladja meg a céljaidhoz szükséges keretet.
A flexible dieting nem gyors fogyókúra, hanem hosszú távon fenntartható életmód, amely segít megérteni, miből mennyi energiát viszünk be. Bár nagy szabadságot ad, fontos, hogy az ételek többsége továbbra is tápanyagdús, egészséges forrásból származzon. A módszer tehát nem a tiltásról, hanem az egyensúlyról és mértékletességről szól.
Én előnybe részesítem a zsírosabb húsokat, a csirkemell kb. a 20-30%-át teszi ki a fehérje fogyasztásomnak. Mindent eszek. Szó szerint mindent, beleértve a gyors kajákat is, persze ezeket csak havi egyszer-kétszer fogyasztok. Nem vonom meg magamtól a finom/zsíros ételeket, viszont ennek az az ára, hogy a CH mennyiségét kordában kell tartanom.
Felállítottam pár aranyszabályt (majd megkapod Te is ), amiket be kell tartanom ahhoz, hogy formámat/testkompoziciómat folyamatosan fenn tudjam tartani. Ez alól kivételt teszek, ha elmegyek szabadságra, de azon kívűl egész évben tartom magam az elveimhez.